
Pia Rehn
Jag är född och uppvuxen i Finland, med en sporadiskt finsktalande mamma och svenska som hemspråk. Min utbildningsgrund är en magisterexamen i pedagogik vid Åbo Akademi, och biämnesstudier i specialpedagogik (samma lärosäte). Jag blev tidigt handledarutbildad och blir aldrig frivilligt färdigfortbildad.
Vid millennieskiftet flyttade jag till Sverige och har sedan dess varit verksam i svensk skola som lärare, lokal och central specialpedagog, utredare av förmågor efter förvärvad hjärnskada, rådgivare vid Specialpedagogiska skolmyndigheten och utbildare inom framför allt NPF ur pedagogiskt perspektiv. Idag arbetar jag i Botkyrka kommun som ett centralt verksamhetsstöd till grundskolorna, och därtill är jag även förälder till två ungdomar, tillika någon annans elever. Skola och lärande omger mig, och uppskattningen verkar ömsesidig.
Vid sidan om mitt ordinarie arbete föreläser och fortbildar jag primärt kring 2E, men också om adhd, autism och särskilt begåvade elever utan funktionsnedsättningar. På senare tid har allt fler uppdrag även handlat om den ibland så svåra dialogen mellan hemmet och skolan, och om hur man lättare kan skapa den känsla av allians som är så viktig för att barnet i centrum ska nå skolframgång.
Jag är författare till boken När det enkla blir svårt, som gavs ut av Studentlitteratur i april 2021. Boken handlar om dubbelt exceptionella elever och deras behov av vår ökade förståelse. Kanske ses vi när behov, ömsesidig möjlighet och er önskan om det sammanfaller.
Hör av dig på kontakt@piarehn.se
Foto: Julia Donka Thormann för Meetingrid/Skolledare21